Home > Aktiviti > Hari Kesenian Kanak-Kanak Peringkat Negeri Kedah

Hari Kesenian Kanak-Kanak Peringkat Negeri Kedah

This slideshow requires JavaScript.

Jabatan Hal Ehwal Agama Islam Kedah (JHEAIK) telah menganjurkan hari ‘Kesenian Kanak-Kanak’ peringkat Negeri Kedah selama satu hari di bawah nama * فن الأطفال * . Majlis ini telah berlangsung pada Khamis 29 April 2010 di Sekolah Rendah Islam Al-Azhar, Jitra Kedah. Penyertaan adalah dikalangan semua pelajar-pelajar Sekolah Rendah Agama Negeri Kedah dan diuruskan oleh 58 orang urusetia yang mana terdiri daripada semua guru-guru SRI Al-Azhar.

Seramai 353 orang pelajar yang telah menjayakan Hari Kesenian tersebut. Terdapat 15 acara yang dipertandingkan mengikut 3 tahap iaitu tahap pertama, kedua dan terbuka. Acara yang dipertaruhkan antaranya ialah Tilawah Al-Quran, Hafazan Al-Quran, Nasyid, Pidato (Bahasa Arab, Melayu dan Inggeris), Penulisan Khat (tahap 1 & 2), bacaan dalam solat (tahap 1 & 2), bercerita kisah Al-Quran (terbuka kepada lelaki dan perempuan), Kuiz dan Azan. Juara keseluruhan bagi semua acara yang dipertandingkan disandang oleh Sekolah Rendah Islam Alor Setar.

Program tersebut diakhiri dengan majlis Perasmian Penutupan dan Penyampaian Hadiah oleh Yang Berbahagia Tuan Haji Fathullah Suhaimi bin Hj, Ismail, Timbalan Pengarah Jabatan Hal Ehwal Agama Islam Negeri Kedah. Majlis berlangsung dengan lancar dan jayanya. Semua pihak yang terlibat memberikan kerjasama yang baik. Pihak JHEAIK ingin mengucapkan jutaan terima kasih yang tiada terhingga terutama kepada SRI Al Azhar serta individu dan semua yang terlibat menjayakan majlis tersebut.

Advertisements
Categories: Aktiviti
  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: