Home > Uncategorized > Kursus Asas Pengajian Khat Guru-Guru Sekolah Menengah Agama JHEAIK Siri Pertama

Kursus Asas Pengajian Khat Guru-Guru Sekolah Menengah Agama JHEAIK Siri Pertama

This slideshow requires JavaScript.

Jabatan Hal Ehwal Agama Islam Negeri Kedah (JHEAIK) telah mengadakan satu kursus asas pengajian khat kepada guru-guru sekolah menengah Agama pada 27 hingga 29 Mei 2010 bertempat di Hotel Seri Malaysia, Sungai. Petani, Kedah. Kursus yang telah diadakan selama 3 hari ini adalah bertujuan memberi pendedahan kepada pengenalan dan kaedah penulisan khat serta keseluruhannya dengan menggunakan teknik yang betul. Seramai 60 orang guru daripada 30 buah sekolah telah terlibat bagi menjayakan program tersebut.

Kursus ini telah diselia oleh 7 orang pemudahcara yang bertugas daripada JHEAIK. Kursus ini telah diajar oleh guru khat yang bertauliah iaitu Al Fadhil Ustaz Ahmad bin Mustafa (Mantan Pensyarah Universiti Ummul Qura, Makkatul Mukarramah). Buku-buku serta alatan yang digunakan sepanjang kursus tersebut adalah disediakan oleh JHEAIK. Selain memberi pendedahan kepada cara penulisan khat dengan menggunakan kaedah yang betul, di akhir kursus tersebut dengan diadakan pertandingan menulis khat yang tercantik yang mana hadiah-hadiah para pemenang telah ditaja oleh Hotel Seri Malaysia.

Juara bagi pertandingan tersebut telah dimenangi oleh Ustaz Khairi Bin Abdul Manan (SMA Assiddiqiah Al Islamiah, Padang Kerasak, Naka, Kedah) dengan kutipan markah yang tinggi iaitu 8/10. Tempat Kedua Ustaz Zakaria Bin Johari (SMA Ihya Ul Ulum Diniah, Spg Empat). Manakala tempat ketiga Ustaz Asmadi Bin Musa (SMA DARIS, Sg Jagung, Sungai Petani). Kursus ini telah disempurnakan dengan jayanya dan pihak yang terlibat telah memberikan kerjasama yang baik dan sepenuhnya.

Advertisements
Categories: Uncategorized
  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: