Home > Aktiviti > Kursus Asas Program Bahasa Arab Peringkat Negeri Kedah

Kursus Asas Program Bahasa Arab Peringkat Negeri Kedah

          

This slideshow requires JavaScript.

  Pada 8 hingga 10 April 2010, seramai 50 orang guru Sekolah Menengah Agama dari 30 buah sekolah telah menghadirkan diri ke Kursus Asas Program Bahasa Arab Peringkat Negeri Kedah anjuran JHEAIK, selama 3 hari di Hotel Seri Malaysia. Seramai 6 orang urusetia yang telah bertugas sepanjang kursus tersebut diadakan. Kursus ini telah dirasmikan oleh Al Fadhil Assyeikh Ismi Anuar B. Hj Abdul Halim, AMK, BCK, Pendaftar Sekolah-Sekolah Agama JHEAIK yang juga KPP Pendidikan JHEAIK. 2 orang penceramah  telah dijemput bagi melengkapi kursus ini berdasarkan kepada tajuk yang bersesuaian dengan bidang masing-masing.

          Penceramah pertama ialah Assyeikh ‘Alauddin bin Dato’ Hj Abu Bakar (Pegawai Agama Daerah Kota Setar). Beliau memberikan  ceramah di bawah tajuk Fiqh Lughah. Manakala penceramah kedua pula ialah Al Fadhil Ustaz Assyafizrul b. Abd. Hamid dengan tajuknya ‘Mudah Nahu Sorof’. Pada hari pertama, acara perasmian telah diadakan. Kursus bermula pada hari kedua yang mana dimulakan dengan ceramah Fiqh Lughah dan seterusnya di ambil alih oleh Ustaz Assyafizrul yang mana membincangkan tajuk Nahu Sorof.

        Hari terakhir telah diadakan sesi soal jawab kepada permasalahan nahu dan soraf. Kursus asas ini telah berlangsung dengan jayanya dan semua pihak mendapat manfaat serta kerjasama yang diberikan adalah amat memuaskan

Advertisements
Categories: Aktiviti
  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: